Affligem

De Affligem bieren zijn razend populair vanwege de toegankelijke, maar bijzondere smaak. Het bier werd ooit gemaakt door de monniken vanuit de abdij. Inmiddels heeft een andere brouwer, onder leiding van Heineken, het recht overgenomen om deze bieren te brouwen. Ondanks deze overname blijft de biercultuur van Affligem bewaard.

De Abdij is waarschijnlijk in 1129 gesticht, het bier werd toen voor het eerst gebrouwen in de abdij. In 1570 is er voor het eerst een afbeelding gemaakt van de abdij en is vast komen te staan dat de abdij al eerder moet zijn gesticht. In de middeleeuwen is er lang een periode geweest waarin de monniken niet meer hun geliefde bier mochten brouwen. Het heeft tot 1885 geduurd voordat de monniken eindelijk weer konden beginnen met brouwen. Hier werd echter al snel weer een einde aan gemaakt door de Duitsers in de 2e wereldoorlog.

Sinds 1956 wordt Affligem op commerciële schaal gebrouwen. Het laatste brouwsel vanuit de abdij dateert van 1940. De brouwerij is meerdere malen van eigenaar gewisseld om uiteindelijk bij Heineken terecht gekomen. Dat de brouwerij is verkocht betekent niet dat het recept is aangepast. De monniken van de abdij hebben nog altijd het eigendomsrecht over het merk Affligem. De monniken bewaken de biercultuur van Affligem en Heineken zorgt er tegenwoordig voor dat het op de markt verkrijgbaar is.

4 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel  Lijst 

4 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel  Lijst